2011/07/25

Narutardism - seriooz bizness?

Koko kesä on mennyt edestakaisin juoksennellessa. Viimeisimmistä 24 päivästä olen ollut viisi kokonaista päivää kotona. Viisi.

Nyt voisin sen sijaan käydä käsiksi siihen aiheeseen, joka päässäni Animeconin merkintää kirjoittaessa käväisi. Kuten ohimennen mainitsin, käytin Animeconissa perjantaina vanhaa Shippu!Kibaani (eli siis Inuzuka Kiba sarjasta Naruto: Shippuuden). Se oli ajankäytöllisesti sekä pakkaamisen kannalta vähän hölmö veto, mutta erityisesti mieleen jäi kummallisen epämukava olo, joka narutocossin pitämisestä puolentoista vuoden tauon jälkeen seurasi. Enkä tosiaan tarkoita fyysistä epämukavuutta.

 Ei sheet tätä nostalgiaa.
Ensimmäinen tuotantokausi, anyone?
Akeboshin "Wind" on oikeasti mielettömän kaunis biisi.
Sitä on vähän hankala selittää. Pidän Narutosta. Pidän paljonkin. Se oli Pokémonin jälkeen ensimmäinen sarja, johon tutustuin, ja vaikka sarjaa pitikin katsoa yli kymmenen jaksoa ennen kuin siihen alkoi päästä tosissaan kiinni, tykkäsin siitä silti jo silloin. Kamala hirviöhän tuo on jaksomääriltään; originaaleja on ne 220 ja Shippuuden ilmestyy edelleen, ja useimpien fillerijaksojen aikana houkuttelisi kovasti repiä oma pää irti. Mutta minä erittäin tunteellisena ihmisenä olen kiintynyt alkuperäistarinan hahmoihin, joista löytyy syvyyttä ja tarinaan, jonka takia olen oikeasti itkenyt monta, monta kertaa tietokoneeni ääressä. Sen takia tuota hirviötä on jaksanut kahlata läpi.

Nyttemmin en ole katsonut Narutoa aikoihin; olen edelleen jumissa jossain päin Shippuudenia.

Olen muuten koira-allergikko.
Mutta joo. Kun Naruto ja Pokémon olivat ne kaksi pääfandomiani, tottakai jossain vaiheessa tuli ajankohtaiseksi kehittää joku cossikin. Tykkäsin aina Kibasta, minuun kun tunnetusti tuo eläimellisyys tuntuu vetoavan. Hankin nykyäänkin niin rakkaat viirupiilarini, opettelin meikkaamaan itselleni poskikuviot ja poseerasin kasuaaleissa. Originaalin tein sitten Tsukiconiin 2009 ja Shippuversion CosplayGaalaan 2010. (Plus köh random casualphotoshootit mm. emo-Gaarana, köh...)

CosplayGaalan jälkeen sitten tuli puolentoista vuoden tauko narutardismissa. Nyt Animecon-perjantain fiilis suorastaan järkytti. Niin paljon kuin Narutosta sarjana pidänkin, tajusin, että en halua näyttää fanilta. On surullista, että jopa Naruto-faneille itselleenkin voi tulla sellainen olo, ja asiaa kaunistelematta - kyllä se johtuu nimenomaan siitä massailmiöstä. Bongailin Animeconista pari tosi nättiäkin narutocossia. (Esimerkiksi perjantain junnu-Jiraya ja junnu-Orochimaru!)
On valtavan sääli, että kun conit sitten tulvivat, noh - sanotaan nyt, että ei-niin-kokeneita pikku narutardeja Akatsuki-kaavuissaan, rehellisen nätit puvut tulevat auttamatta niiden jyräämiksi.

En syyllistä pikkufaneja. Jostainhan heidänkin on aloitettava. Tietysti jupisen suupielestäni, että olisivatnytedesvalinneetpituudetoikein tai muuta vastaavaa, mutta yhtä kova olen kritisoimaan kaikkia muitakin cosseja sarjasta ja cossaajan iästä riippumatta. Kun näen puvussa huonosti toteutettuja yksityiskohtia, kuten huonoja peruukkeja tai puuttuvia ninjakenkiä, huomioin ne. Tämä harrastushan perustuu nimenomaan ulkonäköön.

Ja mitä tulee omaan itseluottamukseeni cossaajana, tiedostan myös itsessäni niin viat kuin hyvät puoletkin. Itseäni häiritsee se, että olen keskivertoa lyhyempi vipeltäjä, ja Kiba on semipitkä noiden juniorien joukossa. Tässä suhteessa tosin on hyvä, että conikansassa on niin pienikokoisia Naruto-faneja, niin että tunnen itseni isoksi. :---D Piilolinsseistäni olen kuitenkin tarkka, ja ennen kaikkia ninjakengistä.


Ihmiset,
remmisandaalit =/= ninjakengät.
lenkkarit =/= ninjakengät.
maiharit =/= ninjakengät.

Ihmiset, tehkää niitä kengänpäällysiä! Ne eivät ihan oikeasti ole vaikeita tehdä. Pukuun kuulumattomat jalkineet saattavat pilata muuten erittäinkin hyvää kokonaisuutta. Omatkin perjantain kenkäni jouduin tekemään pikaisesti käsinommellen torstai-iltana, koska vanhat olivat mystisesti kadonneet ja julkinen kibailu randomkengissä ei vain tulisi kuuloonkaan. Hillittömän upeat ne eivät tokikaan ole, mutta riittävän hyvät puolen tunnin aikaansaannoksiksi.

Pakko sanoa, että perjantaista jäi sen verran kummallinen fiilis, että tuskin enää vien Kibaa ainakaan coniin. Isompikokoinen lavastettu ryhmäphotoshootti on eri asia, koska semmoisessa vain olisi yksinkertaisesti siistiä olla mukana (vink vink!).

5 kommenttia:

 1. Tämä on niin julmaa ja karua! I feel your pain girl!

  Juurikin samoilla linjoilla olen tämän koko sarjan kanssa. Koska pidän Narutosta tahtoisin, oi kuinka oikeasti tahtoisin, tehdä jonkun Naruto cossin taas vaihteeksi, mutta en tahtoisi, että samoja hahmoja kävelee 10 vastaan samassa conissa.

  VastaaPoista
 2. Fukka, näinpä. Eikä se samojen hahmojen moninaisuus välttämättä oo se suurin ongelma, vaan ite ainakin tiedostan ihan liian vahvasti ne ennakkoasenteet, mitä Naruto-cossaajia kohtaan on. Mullahan on itelläkin niitä.

  VastaaPoista
 3. Heiiiii, jos joskus haluat kuvattavaksi JKL:ssä (tai pieksämäellä yms täs lähellä) niin voisin ilmoittautua vapaaehtoiseksi kuvaajaksi :) Tai esim. jos haluat traconissa photoshoottia niin voisin kuvata silloin kun en ole kuvauspisteellä töissä :)

  VastaaPoista
 4. Piuuu! Saat tagista!

  http://cosplaynepatoivo.blogspot.com/2011/07/tag-tulee-ja-syo-mun-aivot.html

  Kurkkaa ohjeet!

  VastaaPoista
 5. Tytti: Oo, mahtavaa! Tässä JKL-seudulla mulla on pari "vakiokuvaajaa", mutta coneissa olis tosiaan kiva joskus photoshoottailla. On nimittäin tullu monesti mietittyä conissa, että haluais kunnollisia kuvia mutta kellään tutulla ei oikein oo kameraa. :/ Traconissa ehdin olla vapailla vaan sunnuntaina, kun musikaali syö koko lauantain, mutta sunnuntaina vois kyllä hyvinkin harkita Karinin kuvaamista. Pistän korvan taakse!

  Fukka: Hohoo, tässä tulee melkein tunnettu olo. :'D Teen tuon hetimmiten.

  VastaaPoista

Sanottavaa? Kysymyksiä? Ehdotuksia? Elämänviisauksia? Kerro heti!