2015/12/22

2015 -- hyvä, huikea, hilpeä, haparoiva

Kun oltiin joulu-tammikuun vaihteessa, lupailin DeviantArtin vuosimemessä tämmöisiä cosseja:

Oikeasti toteutuneet merkitty rakseilla.
...hupsista.
Vaan mitä tuli oikeasti tehtyä?

Roxie / Pokémon: Best Wishes! | Kuvaaja: AG
Nona / Death Parade |  Kuvaaja: Laura Sirola
Shion / No. 6 | Kuvaaja: Riikka
Ranta!Ash / Pokémon | Kuvaaja: Sipsinekku
Maho / BECK: Mongolian Chop Squad | Kuvaaja: Mialiina
Femme Fatale / The Powerpuff Girls | Kuvaaja: Rewe
Sadie / Princess princess | Kuvaaja: Pörrö
Viisi uutta pukua, joista yksi (Femme) oli aloitettu jo vuosia sitten. Kaksi päivitettyä pukua, toinen (Ranta!Ash) alkujaan tehty vuonna 2010 ja toinen (Shion) vuonna 2012. Vuoden alussa luvatuista puvuista vain kaksi, niistäkin toinen oli alun alkaen vain "could be" -vaihtoehto. Hahmojen alkuperät viidessä tapauksessa seitsemästä anime/manga, yhdessä tapauksessa länsimaalainen animaatio, yhdessä tapauksessa uutena aluevalloituksena nettisarjakuva.

Lukumäärä on itselleni yllättävän iso, koska viime vuosina pukuja on tullut värkättyä ehkä 2-4 per vuosi. Lisäksi loppuvuoteni oli niin hidastempoinen, että tuntuu oudolta että kesällä todella olin kuukauden välein conittamassa. Mistä pääsemmekin seuraavaan aiheeseen, tapahtumiin, joissa kävin.

Coniseura on ollut monennäköistä,
mutta aika usein tämännäköistä!
Tammikuiseen Desucon Frostbiteen ehdin valmistautua jo reilusti edellisvuoden puolella. Kevään ajan omistauduin teatterille, kunnes kesän coniputki alkoi kesäkuun Desuconilla, jatkui hengailuna epävirallisessa Ranta!Yukiconissa heinäkuussa sekä päiväreissuna elokuun Popcult Dayssa, ja päättyi lopulta syyskuun Traconiin. Sitten pidettiin pari kuukautta taukoa, kunnes kävin katsomassa Cosplayn SM-kisat.

Vuosi 2015, varsinkin sen alku- ja keskiosa, oli monien erityyppisten kokemuksien aikaa. Olin yhteensä kolmesti lavalla cosplaykisojen merkeissä.

Ensimmäinen: Frostbiten esityskisa. Toinen sija ja hullun hyvät fiilikset.
© Niew
Toinen: Desuconin cosplaykisojen väliaikashow.
Show'n menestys tuli yllätyksenä ja nosti isoimpaan euforiaan ikinä.
Kuvassa myös lavalla cameon tehneet bimbetet eli Kifia, Ilona ja Kizzy!
Kuvaajan nimi on päässyt hukkumaan :(
Kolmas: Traconin esityskisa. Toinen sija, jälleen ihan puskista. Huh huh.
© Teppo Suominen
Lavajuttujen myötä sain monenlaisia uusia kokemuksia. Roxieta varten tein ensimmäisen ison proppini, basson, ja lisäksi ensimmäistä kertaa täysin lavasteriippuvaisen esityksen. Väliaikashow'ssa esiinnyin cosplayn merkeissä ilman cosplayta (ellei Cossaaja92-hahmoa lasketa cossiksi :D). Femme Fatalen vuoksi taas tuli kokeiltua ohjattua dubbaamista kotioloissa. Toki ensimmäisessä kisassani Traconissa 2010 oli  myös itse puhuttu ääninauha, mutta näiden kahden dubbauksen välillä oli paaaaaljon eroja.

Uudet kokemukset eivät koskeneet pelkästään esiintymisiä. Olin myös ensimmäistä kertaa töissä Desu-tiimissä. Olin ensimmäistä kertaa mukana bikinicossiryhmässä, joskin oma hahmoni ei ollut varsinaisesti bikineissä :D Tein ensimmäisen kokonaisen piikkiperuukin Riikan Gary-cossia varten. Paricossasin ja conitin ensimmäistä kertaa seurassa, joka ei ollut entuudestaan kovin tuttu -- ja sitä kautta sain tutustua uusiin tuttavuuksiin! Tampereelle muuton myötä sain ensi kertaa kokea conittamisen omassa asuinkaupungissani. SM-kisoissa olin ensi kertaa näkemässä, kuinka cosplayta televisioidaan.

Jonkinlaista photoshoottailua tuli harrastettua muun muassa . . .

...conissa (x)
...kotiphotoshootissa (x)
(myöskin ensimmäinen kerta, kun poseerasin eläinten kanssa!)
...jossain siltä väliltä, eli perutussa conissa

Loppuvuosi oli hiljaisempi, tai suoraan sanoen kävin pulahtamassa vanhassa tutussa masislammessa. Kaamos, stressi ja toisaalta liiallinen vapaa-aika kombinoituivat yhteen niin, että cosplay, kuten myös moni muu minulle normaalisti iloa tuova asia, jäi ahdistuneisuuden vuoksi vähemmälle. Siksi nyt asiaa ajatellessa tulee helposti sellainen olo, että vuosi olisi ollut huono, vaikka tosiasiassa ainoastaan syksy on ollut haparoivampi ja alavireisempi. Edes hyvien hetkien muistelu (esimerkiksi väliaikashow'n katseleminen videolta) ei onnistunut nostamaan mielialaani vielä kuukausi, pari sitten. Nyt aletaan olla taas paremmissa voimissa, ja vanhojen esiintymisien muisteleminen sytyttää sisälläni tutun poltteen, joskin myös aimo annoksen jännitystä tulevan vuoksi.

Mutta kaiken kaikkiaanhan vuosi piti sisällään älyttömästi kaikkea kivaa, uutta ja erilaista, mutta myös paljon tuttua ja rakasta. Jos jokainen vuosi cosplayn parissa voi poiketa näin paljon edellisestä, en malta odottaa mitä matkalla tapahtuu seuraavaksi!


Vuosien myötä olen ehkä viimein oppinut, että cosplaysuunnitelmia on turha julkistella vuodenvaihteessa, koska luultavasti päädyn tekemään jotain ihan muuta. En siis lupaa mitään tiettyä hahmoa sataprosenttisesti tapahtuvaksi, mutta koska tykkään hamstrata materiaaleja, voisin valottaa kangasvarastojeni sisältöä. Ihan jo siksikin, että muistan itse että näitä voisi vaikka työstää :D

Edelleen nurkissani pölyttyy siis kankaita näitä hahmoja varten:

Caitlin / 6teen
Koko kuuden hengen ryhmäcossi oli tulilla jo kauan sitten,
vannon että tämä vielä tapahtuu ennemmin tai myöhemmin!

Starr / 6teen
Saman porukan kanssa tapahtuvaksi.
Tykkään Starrin ja Juden suhteesta ja ryhmässä on jo Jude, joten why not!

Ritsu / K-ON!!: No, Thank You!
Hitto tämä on ollut tekeillä kauan, mutta josko nyt

Astarotte / Astarotte no Omocha!
Piti vihdoin ja viimein valmistua Frostbiteen, mutta saa nähdä

Poppana / Tehotytöt
Ryhmäcossi lienee mennyt haave, mutta ainakin mulla on parina ihanan ällö Ässä ♥

Rosetta / Kaleido Star
Kankaat ja peruukki ko. asuun hankittuna, mutta puku täysin aloittamatta

Blue / Wolf's Rain
Tajusin jossain vaiheessa että mullahan on takki valmiina Bluelle,
joten saatan tekaista tämän joskus

Ash / Pokémon XY
Uusin versio kamalan rakkaasta ääliöstä ♥

Mirei / Pri Para
Puku, jota työstän tällä hetkellä tosissani

Saa nähdä mihin hairahdan seuraavaksi niin, että nuo kangashankinnat saavat jatkaa pölyn keräilyä. Tällä hetkellä työstän kuitenkin tosissani tuota Mireitä, jolla harkitsen lopultakin NCC-karsintoja. Ilmoittautuminen aukesi eilen ja tänään jo pyörittelin ilmoittautumislomaketta auki selaimen välilehdissä, mutta keräilen vielä hetken rohkeutta ja oikeita sanoja. Haluan olla varma, että ideani, resurssini, aikatauluni ja mielenterveyteni pysyvät varmasti puolellani talven ajan.

Vaikkei NCC olisikaan Se Kisa, olen kuitenkin vakuuttunut siitä että vuonna 2016 jätän luultavasti tavalliset esityskisat taakseni ja jos kisaan, kisaan arvokisoissa. Huijuijui ja dun dun duu!

Vuotta 2016 määrittää tietysti pitkälti Valitsen sinut! -musikaali, jonka ensi-ilta on luvassa Popcultissa huhtikuussa! Siitä eteenpäin näytöksiä onkin sitten pitkin kevättä ja kesää eri tapahtumissa. Musikaalia on työstetty nyt vuoden ajan sisulla, rakkaudella, hiellä, verellä, sydämen palolla ja välillä vähän itkun kanssakin. Toivottavasti katsojille välittyy, kuinka tärkeä tämä projekti ja työryhmä tekijöilleen ja jäsenilleen on. ♥

Ensi vuoteen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sanottavaa? Kysymyksiä? Ehdotuksia? Elämänviisauksia? Kerro heti!